daniel-svard.se RSS Feed
 
 
 
 

KDE

Här om veckan bytte jag från Gnome till KDE som skrivbordsmiljö. Jag hade alltid tyckt att KDE kändes så kladdigt, med för mycket saker och grafik som såg ut som ett litet barn hade ritat det. Sakta men säkert hade jag dock börjat ändra åsikt och kom till en punkt då jag ville testa KDE på min egen dator. Jag hade aldrig riktigt testat KDE innan, bara sett det på screenshots på nätet och hemma hos kompisar, så jag vet inte riktigt om jag kunde rättfärdiga de åsikter som jag hade. En stor anledning till att jag ville testa var AmaroK, den klart bästa musikspelaren jag har träffat på. Dessutom verkade det finnas många fina program till KDE.

Hursomhelst började jag med att testa Knoppix. Det verkade bra, men det blir ju bara så bra det kan bli med en live-cd. Tror till och med att det var live-dvd:n jag testade, alltså fanns det ännu mera program. Det blev nog lite för mycket. Jag körde Ubuntu då, så för att pröva KDE installerade jag bara Kubuntu-paketet (minns inte exakt vad det hette). Det var en del att ställa in för att få det någorlunda som jag ville ha det, men jag tycker om det. Det är inte alls som den bilden som hade målats upp av mig innan. Jag hade nog läst för mycket kommentarer på OSNews innan, där de bara bråkar och snackar skit om varandra ändå, när jag bildade mig uppfattningen om att KDE skulle vara bloatat och långsamt. Jag tycker nog att det känns lite snabbare än Gnome, men det är svårt att säga.

De program som jag tycker har utmärkt sig speciellt är AmaroK, Kile och delvis Konqueror. AmaroK visste jag innan att det var ett riktigt bra program. Jag ville bara inte installera det eftersom jag inte vill ha några beroenden på KDE (AmaroK kräver kdelibs). I Gnome hade jag istället använt mig av Exaile, en ganska bra spelare som är grundad på AmaroK:s användargränssnitt. Exaile är under ganska kraftig utveckling och lovar gott för Gnome tycker jag.

Kile är faktiskt bra. Jag använder LaTeX en del när jag skriver rapporter i skolan. Innan använde jag AUCTeX till Emacs. Det fungerade bra, men jag tycker Kile är bättre. Den klarar syntax highlighting bättre än AUCTeX tycker jag, dessutom autokompletterar den kommandon och referenser, vilket är väldigt skönt.

Konqueror är också bra som webbläsare tycker jag. Den är mycket snärtigare än Firefox, bättre integrerad med KDE (dvs. snyggare) och klarar standarder bättre, men trots att den har ett system för tillägg så finns det inte några att få tag på. Saker jag skulle vilja ha, som gör att jag förmodligen kommer att använda Firefox som standardläsare, är motsvarande Flashblock och GMarks i Firefox.

Leave a Reply